Een merk gebruiken op je zelfgemaakte product


Een merk in relatie tot je zelf gemaakte product binnen je creatieve bedrijf.

 

Mag je een merk toevoegen aan je zelfgemaakte product?

Het antwoord daarop is heel kort en krachtig. Nee, dat mag niet.

Ook al heb je nog zoiets geweldigs gemaakt. Je mag niet zomaar een afbeelding merk toevoegen zonder toestemming te vragen als je het gaat verkopen.

 

Een merk is een belangrijk onderscheidingsmiddel. Met een merk zorg je ervoor dat jouw doelgroep weet dat bepaalde producten of diensten van jouw bedrijf afkomstig zijn. Daarmee weten klanten dus ook dat een bepaalde kwaliteit gewaarborgd is. Een sterk merk is goud waard. De waarde van grote namen als Apple, Nike, Google en Disney wordt voor een groot deel bepaald door de merken die ze gebruiken. Maar ook als kleinere ondernemer is gebruik van een (sterk) merk belangrijk en waardevol; daarmee bouw je goodwill op en creëer je een eigen identiteit. Dit gaat dus alleen om het merk wat je zelf voert en registreert. 

 

Een sterk merk kan dus bestaan uit een logo wat je dus niet zomaar mag gebruiken. 

In de creatieve wereld zien we veel zelfgemaakte artikelen rondgaan die gebruikmaken van die merken om een product net dat beetje extra te geven of om te zorgen dat er herkenning ontstaat.

Of er wordt gebruikgemaakt van een merk dat ingekocht is. Dit in combinatie met een zelfgemaakt artikel.

Dit mag niet zolang je geen officiële dealer bent van het merk.

 

Wees je ervan bewust dat je altijd toestemming moet vragen om een merk te gebruiken en dat de kans op een “ja” krijgen erg klein is. Daarnaast neem je altijd een risico als je het wel doet, “ in het kader van het valt niet op “ want ik ben een kleine ondernemer.

 

Grote merken hebben vaak in bescherming van een merk computers draaien die geprogrammeerd zijn tot het zoeken van gelijke afbeeldingen dus de kans dat het niet ontdekt wordt is klein.

Je riskeert hiermee rechtszaken, boetes en andere ellende die je je niet op de hals wilt halen.

 

Kortom: speel op safe en vraag toestemming, maar mijn tip zou zijn doe het gewoon niet.