Verkopen als jezelf


Verkopen als jezelf kan dat?

Iets dat me altijd bijgebleven is van de eerste beurs waar ik met Mashtag aanwezig was. Is een verkoper van hummus. Klinkt een beetje raar maar ja, ik stond er toevallig naast en keek er naar zullen we maar zeggen.

Ik was met een team vreselijk moeilijk aan het doen welk item het beste waar kon hangen en de laatste puntjes op de i aan het zetten qua inrichting toen er ineens een meneer aan kwam  met een sta-tafel en een palletwagen met kartonnen dozen. (let op, een uur voordat de beurs van start zou gaan)

Hij plaatste de tafel, trok een doos open en zette die bakjes hummus op die tafel. Toen ging hij koffie halen. Ik keek ernaar en dacht nog ok……

Na een uur kwamen de eerste beursgangers binnen en wat er toen gebeurde vergeet ik nooit meer. Hij riep 1 keer wie wil er gratis proeven? en binnen een mum van tijd stond het rijen dik voor zijn tafel en riep hij in het rond, te koop, drie bakjes voor €5,00. Het vloog letterlijk van zijn tafel af en aan het eind van de dag was de palletwagen met dozen dus leeg. De volgende dag kwam die wagen weer binnen rijden en dat ging de hele week zo door. Je kon letterlijk niet langs dit product als je de beurs bezocht. En ik weet zeker dat al die vrouwen later thuis dachten. Ik lust helemaal geen hummus. Briljant vond ik het!

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat je het ook zo moet doen maar je moet wel iets zoeken qua strategie dat bij je past en een aantal dingen in de gaten houden.

  • Je verkoopt aan mensen, iedereen is uniek dus iedereen heeft een andere benadering. Maak voor jezelf dus duidelijk op wie richt je de verkoop en hoe spreek je die doelgroep aan.
  • Verkoop jezelf. Zorg dat je enthousiast bent, interessant en uniek. Je zult zien dat de gun factor belangrijk is en dat je dus helemaal niet zoals die hummus man schreeuwend te werk moet gaan.
  • Luister naar de klant en naar jezelf. Vaak voel je gewoon of klanten wel of niet gaan kopen.
  • Verkoop oplossingen
  • Van verstandige beslissingen moet je het niet hebben. 84% van verkoop is emotie. Dus speel daar op in.
  • Wees uniek, we hebben al zo veel hetzelfde dat je pas opvalt als je het anders doet of presenteert. Dat betekent dus ook jezelf zijn.
  • Verkoop niet op prijs. Weggeven kan iedereen. Schat je product op waarde.
  • Focus als je verkoopt, aandacht doet een heleboel.
  • Wees professioneel mensen kopen niet omdat ze je aardig vinden (wel een beetje) maar omdat ze je vertrouwen. Het heeft alles te maken met wat je doet, wat je zegt en hoe je het presenteert.

Durf jij jezelf te zijn tijdens het verkopen en hoe doe je dat?